İlkokula Uyum Sürecinde
Çocuğuma Nasıl Destek Olabilirim?
Sevgili Velilerim,
Birinci sınıfa başlayan öğrencilerimiz için duyduğunuz heyecana ve aynı zamanda yaşadığınız endişelere ortak olmak üzere yanınızdayım. Büyük bir özveriyle yetiştirip bugüne getirdiğiniz yavrularınızın hayatlarının en önemli dönüm noktalarından biri olan ilkokula başlangıç aşamasında öğretmenleri olarak elimizden gelenin en iyisini yapmak için çabaladığımızı bilmenizi isterim.
Eğitim öğretim hayatlarının başında olan ve bu yolculukta her an yepyeni bilgilerle ve tecrübelerle donanacak olan öğrencilerimizi tüm gelişim alanlarında destekleyebilmek ve onların hem burada hem de hayatlarında mutlu bireyler olmalarına katkı sunabilmek için çalışıyoruz. Oryantasyon haftasıyla birlikte üçüncü haftayı geride bırakırken hepsinin ne kadar da güzel bir şekilde uyum sağladıklarını ve her sabah okula gülümseyerek girdiklerini görmek bizim için çok büyük bir mutluluk. Ancak uyumun bir süreç olduğu, başlangıçta her şey yolunda gitse de çocuğunuzun bir süre sonra tepki verebileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle bu süreci takip etmeli ve çocuklarımızdaki duygu, düşünce ve davranış değişikliklerine karşı duyarlı olmalıyız.
Peki siz değerli veliler çocuklarınızın okula uyum konusunda zorluk yaşayıp yaşamadığını nasıl anlarsınız?
- Çocuğunuz utangaç davranıyorsa,
- Günlük yaşantısında hevessiz ve enerjisizse,
- İştahsızlık ve uykusuzluk yaşıyorsa,
- Son zamanlarda alıngan ve sinirliyse,
- Nedensiz yere hırçınlaşıp ağlıyorsa,
- Sık sık baş ve karın ağrısından şikâyet ediyorsa,
- Okula gelmek istemiyorsa,
- Vedalaşırken sarılmaya son vermek istemiyorsa,
- Ağlayarak ya da sözel olarak ayrılığı protesto ediyorsa,
- Anne ve babaya kızgın ve küskün davranışlar sergiliyorsa okula uyum konusunda zorlanıyor olabilir.
Peki ne yapabilirsiniz?
- Okula gidiş okuldan geliş sürecinde çocuğunuza eşlik edin.
- Kaygılarınız varsa çocuğunuza hissettirmeyin.
- Deneyimlerinizi onunla açık yüreklilikle paylaşın.
- Deneyimlerini size anlatması için ona alan oluşturun ama onu zorlamayın.
- Yüreğinizi her zamanki gibi ona şefkatle açın.
- Çocuklarınızın bağımsız olarak beceri geliştirmelerini destekleyin. Onlara siz olmadan başarabilecekleri görevler verin. Sabah okul kıyafetlerini çocuklarınız kendileri giysinler. Montlarının fermuarlarını kendileri kapatsınlar. Bu işlemleri başardıklarında da onları motive edici cümlelerle destekleyin. Örneğin “Kıyafetlerini doğru bir şekilde giymeyi başardın. Bu konudaki gayretin için teşekkür ederim.” diyebilirsiniz.
- Çocuklarınızın kendi kendine tuvalete gitme ve ellerini yıkama becerilerini destekleyin.
- Çocuğunuz henüz okuma yazma bilmese de onları kitaplarla tanıştırın. Ulaşabildiğiniz bir kütüphaneye birlikte gidin ve çocuğunuzun ilgisini çekeceğini düşündüğünüz kitapları birlikte inceleyip onlar hakkında konuşun. Kitaplar çocuğunuzun okul hayatı boyunca hep en önemli eğitim destekçisi olacaktır. Çocuğunuzun kitaplarla olumlu ilişki kurmasını destekleyin.
- Çocuğunuz kendini her zamankinden daha yorgun hissedebilir. Okulda tanıştığı arkadaşları ile pek çok yeni oyunlar oynayacaktır. Bu durumu, çocuğunuzun uyku saatlerini düzenlerken göz önünde bulundurun.
Okul, çocuklarınızın hayat yolculuğunda birey olmalarını destekleyen en önemli yerlerden biridir. Sizler de bu yolculuğun en önemli destekçileri olarak çocuklarınızın yaşayabileceği her türlü duyguya alan açarak ve kendilerini özgürce ifade etmelerine fırsat vererek onların yoluna ışık tutabilirsiniz.
Yazar
Burcu Alaçam
İlkokul Psikolojik Danışman
PDR Veli Bülteni. Tüm hakları saklıdır.
Bu blog hakkında geri bildirim verebilirsiniz.